23 12
發新話題

[教學] 簡單易用的V家歌download方法

[教學] 簡單易用的V家歌download方法

由於發現很多人都不知道這個方法...所以就來個教學好啦....
雖然之前亦有一d教人down  youtube / nico的歌的教學
不過好多時用一段時間就用唔到 , 嘛...是要更新的問題吧...?
不過e個方法就大部分都可以down到 (down唔到的就是作者不希望別人down到啦..)
嘛....廢話去到e到...
========================================================

首先 , 大家請準備紙和筆..(巴飛)
呀...唔好意思...係紅色圈住的那個東西.....

無的話可到realplayer官網下載...版本大慨11或以上的就可以啦..

正常的話 , down了之後大家睇片果可以見到下面果個東東...

按下後會出現以下的東西...

下完之後只要按紅色圈住的那個按鈕就可以睇返你下載了的影片........
而檔案的存放的位置大慨都是在..
我的文件---->我的影片----->realplayer download   (視乎你的電腦的設定...)
只要你唔del的話 , 即使唔上網你都可以隨時響realplayer開返黎睇 , 係realplayer的一項便利功能。

然後就是需要這個...叫「Format Factory」(謎 : 人地唔識睇咩= =)

嘛...到yahoo搵就可以的啦 (我的是在下載x度down) 連結我不太方便放上來..

將檔案轉換成mp3檔就完成的了~~ 轉完按「輸出資料夾」就搵到的了。

注 : 此方法亦適用在youtube以外的網址(我試用響KeyTalks度,結果係成功ge),如果你ge realplayer無e個功能,請下載最新版本
如果下載最新版本後都無,請留意你的realplayer ge設定

補充 : [Format Factory] 有時會轉換失敗,到時請重新下載要轉換的影片。
      另外 , 下載的歌據說音質會較差(雖然我唔聽唔出= ="") , 如想有更好的聽覺享受 , 請自行尋找(因為我不清楚= =)
            最後 , 亦引用之前的一位大大的句子 :
為了支持正版,以上完全僅供參考,下載後的音樂影片請於24小時內刪除,尤其是有版權的流行歌曲影片,嚴禁用於任何商業用途

=============================================================
補充 2 : format factory 左轉換時可以調較bit rate 的...

本人在此表示,由Gamecyber宣佈停止伊希歐之夢營運的那一刻起,本人將不會再接觸任何GC之遊戲和產品。

Format Factory 呢戈正呀
樓主支持
★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

傻冰飄過@﹏@

((望

嗯..((沈思

((快步走

V家的歌(nico)就用convert不就行了-口-
http://nicosound.anyap.info/
video(youtube)的用gootube/any video converter直接down.v."

引用:
原帖由 HA仔 於 2010-3-30 09:50 PM 發表
V家的歌(nico)就用convert不就行了-口-
http://nicosound.anyap.info/
video(youtube)的用gootube/any video converter直接down.v."
嗯...所以說之前都有人開post教過...
但係唔知點解有d會down唔到嘛...(可能因為需要更新的問題)

更何況...我e個除nico , youtube外 , 亦可以在其他網站使用喔 = = (總之有果個按鈕出現就應該下載到的了 = =)

本人在此表示,由Gamecyber宣佈停止伊希歐之夢營運的那一刻起,本人將不會再接觸任何GC之遊戲和產品。

啊~我以前都係用呢個~
不過之後某某天realplayer壞左…………5知點解………
重裝都話stop working………(其實點解呢………)
於是用一個叫DVD video Soft的東西………超方便……
不用再轉,一條龍(?)式下載,就咁貼上網址就行~
仲有自動截圖、影片、mp3都可以~XDD

【12人合唱】Sweet Sweet Cendrillon Drug【PV】↓↓
https://www.youtube.com/watch?v=is8Z6QISoOY

這  http://nicosound.anyap.info/  BU是更FAST????

引用:
原帖由 joey2157 於 2010-3-31 07:15 PM 發表
這  http://nicosound.anyap.info/  BU是更FAST????
咁既然你知又去求歌 =_=?
仲有上面已經提過啦 =_=
引用:
原帖由 saikano_25 於 2010-3-31 08:39 AM 發表
啊~我以前都係用呢個~
不過之後某某天realplayer壞左…………5知點解………
重裝都話stop working………(其實點解呢………)
於是用一個叫DVD video Soft的東西………超方便……
不用再轉,一條龍(?)式下載, ...
嘛...所以基本上realplayer那個可以不用理...那個只是我用的方法罷了...
主要的其實只有那個轉檔器 , 不過需要有段片給它轉成只有聲音罷了...

我在找MP3搵到的..........

(你效率真快= = 太快了囧)

我想問,
合法嗎?

&DOWN的時候,
出了這樣的東東,
(我完全不知是什麼東東)

怎辦囧?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 竹風竹鬼 於 2010-3-31 09:35 PM 發表
(你效率真快= = 太快了囧)

我想問,
合法嗎?

&DOWN的時候,
出了這樣的東東,
(我完全不知是什麼東東)

怎辦囧?
(嘛...因為好簡單 , 所以好快就解說完嘛...)

首先第一個問題 :
唔清楚 , 所以建議在nico or youtube一類地方下載 , 因為e兩個網站都有相類似ge下載器提供給人下載影片
像 [ youtube downloader ]  , 樓上提出的 [ convert ] 等等 , 兩者亦內含轉檔功能 (至少youtube那個有 = =)
其次 , 有版權的影片大多有寫明 , 主要的是你所下載的影片並沒有涉及商業用途 , 如租借 , 買賣 , 錄製等的話 , 基本上我認為無問題。
第三 , 尼個功能係realplayer依類公認而且合法ge公司做出黎 , 有問題的話 , 我相信功能應該早就停用左 , 而將影片上載的人本身亦係跟人分享 , 如果有問題的話 youtube依類網站會好快就del左連結 , 而且有d影片你會發現下載唔到或下載後係第二樣野 , 咁亦係上傳者為了不給人下載所做的保護 , 所以下載到ge基本上係無問題。
總括而然 , 你對下載後並非用於非法用途的話 , 基本上係合法 , 轉檔功能只係改變影片的保存格式 ( 唔同格式的檔案的大小不一樣相信各位知道的吧...?)

第二條問題 :
那東西我未出現過...不過就字面睇 , 其實那東東亂選都無咩問題 (因為可以自己改變設定 = =)
不過...如果想準確一點的話...只要...
到「控制台」----->「網絡連線」----->「區域連線」
雙點後你可以在 「連線」一欄的速度那節就可以睇到數值的了~~

其實仲有個更為方便ge軟件...
Craving Explorer支援NICO NICO同YOUTUBE,下載時可以直接轉成各種音頻/視訊檔格式,唔洗另外轉檔
除左有安裝版之外仲有免裝版,而且唔洗錢
不過呢個軟件只有日文版,不過介面簡單易用,就算唔識日文都冇問題
下載頁面:
http://www.crav-ing.com/download.html
教學(轉):
http://blog.yam.com/NEKOSRIO/article/21588734

引用:
原帖由 leamonex 於 2010-3-31 10:57 PM 發表

(嘛...因為好簡單 , 所以好快就解說完嘛...)

首先第一個問題 :
唔清楚 , 所以建議在nico or youtube一類地方下載 , 因為e兩個網站都有相類似ge下載器提供給人下載影片
像 [ youtube downloader ]  , 樓上提出 ...
O
明白,
因為涉及美國法律,
所以問一問而已,
感謝解答~

但係我真是問題多多,

這次是....要俾錢的嗎?
(可以選不用付款而又能用的方法嗎...)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 竹風竹鬼 於 2010-4-1 09:49 PM 發表

O
明白,
因為涉及美國法律,
所以問一問而已,
感謝解答~

但係我真是問題多多,

這次是....要俾錢的嗎?
(可以選不用付款而又能用的方法嗎...)
喔...這個是superpass , 只係有其他額外功能, 係要錢的..
不過上面ge野只需要基本安裝就可以的了...

引用:
原帖由 leamonex 於 2010-4-1 10:50 PM 發表

喔...這個是superpass , 只係有其他額外功能, 係要錢的..
不過上面ge野只需要基本安裝就可以的了...
喔-

那個我想問......直接DOWN落REAL PLAYER的影片不能直接播的嗎?
一定要用format factory的嗎?
這個軟件都蠻難DOWN的說

23 12
發新話題