59 1234
發新話題

今年中化Oral題目都幾難...

今年中化Oral題目都幾難...

12/3
個人短講:智、仁、勇
個人短講:石頭的願望

13/3
個人短講:我在走我的路
個人短講:視野

14/3
個人短講:客套與虛偽
本帖最近評分記錄
  • 克洛洛 威望 +3 主題引發會員進行良性的討論 2007-3-21 10:38 AM

一日得兩個topic?

中化AL ORAL試題外洩!

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007031403271
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007031201134

有人一早知14日既題目~!..
....唔知係真定假....12 日就知14日既topic..
不過...應該都冇咩了....~
因為果個人都唔係果日考~

3月14日
第一場
個人短講:客套與虛偽
小組討論:你認同「謀事在人, 成事在天」嗎?

第二場
個人短講:(一男一女蒙住對眼)圖片題
小組討論:近年子女疏忽照顧父母的案件時有發生,試提出一些鼓勵子女照顧父母的方法,並達成共識

3月13日
第一場
個人短講:我在走我的路
小組討論:香港人需要做什麼以改善旅遊形象?

第二埸:
個人短講: 視野
小組討論:知書識禮是否符合時代意義?

3月12日
第一場
個人短講:智、仁、勇
小組討論:教師需要形象包裝嗎?

第二埸:
個人短講:石頭的願望
小組討論:長輩比利是我地後輩,我地可怎樣向長輩回覆賀歲心意?

一日係得兩個topic

中化Oral題目有冇外洩,我就唔係太清楚,只不過之前都好似有"謀事在人,成事在天"呢個題目

15/3:
第一場:
個人短講:「中國語文及文化科是最____的。」試在底線上加一個形容詞,並說出你的感受。
小組討論:外在美,內在美,孰美?

無錯..我今日考
個人短講係夢。
想死 bao_19.gif

聽人講....
15號呢日係咪有條小組討論關於家庭教育的

15/3:
(第二組)

個人短講: 夢

小組討論:古語有云:『養不教,父之過』,指出家庭教育是十分重要的.但有人說學校教育可代替家庭教育,你是否讚同這個說法?

中化口試係咪要講夠2分半先有可能合格ar? 好驚fail.

講唔夠兩分半咪扣分囉...

如果你講得好既話都唔會唔合格既

16/3:
第一組

個人短講:25.5度(意思指氣溫)
小組討論:同學擬向學校申請設立"關注社會貧窮問題小組",試定下小組成立宗旨,及兩項有關活動,達成共識

第二組:
個人:今夜我不想睡
小組:說話令人感到舒服,縱然加入誇飾成份,都無傷大雅,你同意嗎?

謀事在人, 成事在天 呢個好似係N年前中化個人短講既題目黎架WOR
我考o個個既individual presentation 就係 今夜我不想睡
講左2分30幾秒到....完全唔知自己講MUD, 之後D EXAMINERS重要笑囉....
考完真係睡唔著囉..唉, 今年考評局相點呀??

我都係考16/3第二場,見到個題目呆左,完全唔知要講d咩,之後講左點解今日令到我訓唔著,訓唔著同唔想訓係咪一樣呢?唔係既話我就離題了......

引用:
原帖由 rickywong10 於 2007-3-17 12:20 PM 發表
我都係考16/3第二場,見到個題目呆左,完全唔知要講d咩,之後講左點解今日令到我訓唔著,訓唔著同唔想訓係咪一樣呢?唔係既話我就離題了......
個DISCUSSION就夠死啦!!
"說話令人感到舒服,縱然加入誇飾成份,都無傷大雅,你同意嗎?"
講講下好似講左"講大話既害處"甘....琴日o個D題目真係好容易講離題囉!!
我覺得訓唔著同唔想訓唔一樣架啵
前者係I can't, 係想但係做唔到
後者係I'm not willing to,做得到但係唔想做
I don't wanna fly 同 I can't fly都有分別啦~~
不過真係depends on你點講囉, 應該唔會離題既~

我仲未考
不過我而經好驚la

59 1234
發新話題