發新話題

青蟲怎麼鈎?

青蟲怎麼鈎?

有高人指點一下嗎

我舞唔掂呀....

肯用手黏起佢就可以哪.......
再唔係下次你請我去我教你鉤......orz
自古以黎道德法律再連埋私心,都係三足鼎立,互相制衡又互相補足,更加互相狼狽為奸

版主大人

有無video 做教學呀....

引用:
原帖由 caniceso 於 2007-5-30 11:55 發表
版主大人

有無video 做教學呀....
Or2....敗給你了.....
簡單講,肯 / 敢用手掂的話
鉤得實同埋包住個鈎尖就得啦

不過仲要睇目標魚,如果只係岸邊魚毛,剪一小段出黎包住個鈎就得了
如果係諗住釣大魚,就用成條由個頭度鉤入去,留返條尾郁郁貢去引 D 大魚
如果咁要黎釣魚仔,買蟲都買窮你.....

不過陰謀論.....小妹都係覺得你唔敢用手掂........
自古以黎道德法律再連埋私心,都係三足鼎立,互相制衡又互相補足,更加互相狼狽為奸

引用:
原帖由 芒果布丁 於 2007-5-30 12:25 PM 發表

Or2....敗給你了.....
簡單講,肯 / 敢用手掂的話
鉤得實同埋包住個鈎尖就得啦

不過仲要睇目標魚,如果只係岸邊魚毛,剪一小段出黎包住個鈎就得了
如果係諗住釣大魚,就用成條由個頭度鉤 ...

但係呢

我發覺剪開之後

除左頭有勾個邊外

其他位都好易爛+ 斷

好快散晒

引用:
原帖由 caniceso 於 2007-5-30 13:40 發表

但係呢

我發覺剪開之後

除左頭有勾個邊外

其他位都好易爛+ 斷

好快散晒
Ooops.....呢個係另一個問題.....霉 / 腐爛
D 蟲死之後好快就會霉,而青蟲係怕熱,小妹去釣魚會帶冰箱,未用的蟲成盒放入去
用果條先拎果條,咁就襟擺好多
而紅蟲係怕乾,所以要經常保持張報紙濕,小妹用紅蟲的話都係未用放入冰箱
不過紅蟲貴,小妹比較少用.....orz
本帖最近評分記錄

同埋呀~同一節節既蟲蟲~用尾勾上去~冇咁易因為冇左個頭~下身就會死~

引用:
原帖由 芒果布丁 於 2007-5-30 03:29 PM 發表

Ooops.....呢個係另一個問題.....霉 / 腐爛
D 蟲死之後好快就會霉,而青蟲係怕熱,小妹去釣魚會帶冰箱,未用的蟲成盒放入去
用果條先拎果條,咁就襟擺好多
而紅蟲係怕乾,所以要經常保持張報紙濕,小妹用 ...
版大果然利害呀

一言驚醒夢中人呀

我只是拿手排在碼頭餵下魚吧....

青蟲的鈎法不是從頭鈎入的,是從頭以下的部份去鈎!
若您從頭鈎入的話牠很快會死,死了的話便缺少了吸引
力!大魚通常對活動的東西比較注意!鈎完後最好剪蟲
尾令牠的氣味在水中傳開吸引魚類!

我上次同青蟲,嚇到我死

發新話題